
Stres Nedir?Nasıl Yönetilir?
Stres, uyum sağlanması ya da tepki verilmesi gerekli herhangi bir tehlike anında vücudun gösterdiği doğal bir reaksiyondur.Modern toplumun hastalığı olarak tanımlanan stres, aslında günlük hayatın bir parçasıdır. Olumlu veya olumsuz ne olursa olsun karşılaştığımız tüm değişiklikler, bizi stresle baş başa bırakır. “Stres, Latince “estrica” sözcüğünden dilimize geçmiş, insanların sağlığı ve huzuru için bir tehlike oluşturan, bir uyarı olarak algılanan dolayısıyla yetersiz bir şekilde ele alınan olaylara gösterilen, belirgin olmayan fizyolojik ve psikolojik tepkilerileri kapsar.
Hayatımızda karşılaştığımız birçok olay bizlerin stres yaşamasına sebep olur. Ya hayatı olduğu gibi kabullenmek zorundayız ya da mücadele etmeliyiz. Her şeyin istediğimiz gibi olması ve sonuçlanması mümkün değildir. Çünkü hayat içinde barındırdığı her şeyle bir denge içerisindedir ve her canlı bu denge sayesinde uyum içerisindedir ya da bu uyum sayesinde dengededirler. Bu nedenle, bizim istediklerimiz başka birilerinin istemediklerini oluşturabilir.
STRES YÖNETİMİNİN AMACI
Stresten etkilenme düzeyini azaltabilmek için stresi neyin başlattığını bulabilmek oldukça önemlidir. Kaynağın anlaşılması, baş etme konusunda yöntem geliştirmeyi kolaylaştırır ve izlenecek yolun ilk adımını oluşturur. Stres belirtilerini tanımak ve bireyin stres anındaki farkındalığı bir diğer adımdır. Genel olarak stresle mücadele etmek ve hayat standartlarını optimize etmek amacıyla, ortamda huzursuzluğa neden olan etkenleri ortadan tamamen kaldırmaya ya da en azından değiştirmeye stres yönetimi denilmektedir. Kişisel olarak kullanılan bazı yöntemler, stresle mücadelede çok etkin ve önemli bir yer almaktadır. Bu yöntemlerin ortak özelliği, bireysel alışmışlıklarla fiziksel, psikolojik ve davranışsal oluşumların kontrol altına alınmasını sağlamalarıdır. “Stres yönetimi, bir bakıma yaşamı stressiz biçimde sürdürmek için gerekli olan zihinsel yapı değişimini içermekte ve bir anlamda yaşam tarzı değişimi öngörmektedir. Böylece vücudumuzda başlayan ve organizmaya negatif etkileri olan stres belirtileri karşısında koruyucu tedbirler alınarak zararları azaltılmaya ya da yok edilmeye çalışılmaktadır.“Bu süreçte bütünsel sağlığı korumak, kaliteli yaşam sürdürmek için gerekli birtakım yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Stres yönetiminin amacı, stresin bütününden kaçınmak değil verimlilik, enerji ve atikliğe doğru olumlu bir güç oluşturabilmektir, amaç ne çok az ne de çok fazla olan optimum stres düzeyini korumaktır."
Stres yönetimi, üzerimizdeki baskı ve zorlamaları mümkün olduğunca etkili ve dengeli olarak dağıtmayı öngörür.